Scurta istorie a parului ondulat
Cel mai probabil, intr-un moment sau altul din trecut, si tu ti-ai ondulat parul. Desi majoritatea femeilor au parul drept, asta nu ne-a oprit sa incercam inca din antichitate sa dobandim look-ul tineresc, energic si natural pe care buclele ni-l ofera. Desi optiunile moderne si rapide au aparut destul de recent in istoria noastra, un par ondulat, cu bucle naturale a fost intotdeauna apreciat, indiferent de perioada sau cultura… si mai si, pret de cateva sute de ani chiar si barbatii au adoptat acest look. Dar pana atunci, trebuie sa incepem cu…

Acum 3500 de ani, in Grecia antica, majoritatea femeilor purtau parul ondulat, buclele fiind un simbol al tineretii si sanatatii posesoarei. In acelasi timp, prima femeie cu adevarat puternica pe care o cunoastem in istorie – Hatshepsut, conducea Egiptul cu intelepciune, stabilind rute comerciale ce vor aduce pentru prima data vlastari de copaci straini in tara Egiptului. Tot aici, baietii tineri isi radeau capul lasand doar o bucla in partea dreapta (cunoscuta drept “Bucla Tineretii”) pentru a le simboliza varsta, pe cand fetele purtau primele extensii de par cunoscute (ce erau facute din par ondulat uman si animal). In India, femeile foloseau bigudiuri facute din bete de lemn si fixate cu lut. :)
In secolul I i.e.n. imparatul Augustus pune bazele Imperiului Roman si aduce o schimbare radicala in modul in care oamenii isi purtau parul. Daca inainte erau favorizate coafurile cat mai simple – femeile isi purtau buclele libere, pana la umeri, iar barbatii par lung si barba, acum coafura incepe sa descrie statutul social al fiecaruia.

par ondulat - nero

par ondulat


In aceasta perioada barbatii se tund scurt si renunta la parul facial, pe cand femeile poarta coafuri cat mai complicate, cu bucle mari sau in cocuri sofisticate, ajutandu-se de extensii si accesorii din aur si perle. Imparatul Nero purta bucle ce ii incadrau fata, ca apoi sa porneasca moda favoritilor (sursa imagine: Wikipedia).

Pe parcursul evului mediu, caderea Imperiului Roman a facut ca barbatii sa se intoarca la parul lung si barba, iar femeile la parul lasat liber peste umeri (sau impletit in doua cozi).
In timpul Renasterii, barbatii au inceput sa isi poarte parul de lungime medie, lasat pe spate, peste urechi (precum Charles al VIII-lea), iar femeile obisnuiau sa isi smulga firele de par din fata pentru a da impresia ca au fruntea mult mai inalta. De asemenea, cele din clasele superioare isi impleteau parul in codite complicate si in general purtau diademe din materiale pretioase, aceste lucruri intalnindu-se pana in ziua de azi in coafurile mireselor.

Secolul al 18-lea a vazut aparitia perucilor pudrate, crete sau ondulate la barbati, peruci pe care inca le putem intalni la judecatorii din Anglia.

Epoca Victoriana a adus in folosinta unelte din ce in ce mai complicate pentru indreptarea, ondularea si crearea de bucle, fapt ce a determinat multe din stilurile ulterioare. Primul “permanent” dateaza din 1872 si a fost realizat cu un tip special de cleste incalzit la flacara cu gaz. Procedura era… relativ sigura cat timp scalpul nu era atins de cleste. :D

Acum o suta de ani, femeile purtau parul scurt si ondulat, ca apoi in 1920, o data cu amploarea dobandita de miscarea feminista, sa inceapa coafura “baieteasca”, cu parul scurt, drept si cu breton pe care o cunoastem de la protagonistele filmelor mute.

par ondulat - 1935

par ondulat – 1935

Anii ’30 au adus din nou in atentie parul ondulat, acesta ramanand la moda pana in zilele noastre (in imagine, castigatoarea premiului I la Hairdressing Fashion Exhibition – Londra 1935; sursa: Wikipedia). Deceniile trecute au vazut schimbari de la parul relativ scurt al anilor ’30 (Ginger Rogers) la cel mediu in anii ’50 (Judy Garland), apoi la cel lung intre 1960 si ’80 (Brigitte Bardot, Farah Fawcett). Ultimii 30 de ani au fost poate cei mai “condimentati” din punct de vedere al coafurilor si stilurilor, insa un lucru a ramas constant – parul ondulat intotdeauna e la moda, intotdeauna va fi considerat frumos, feminin si sexy.

De la bete si lut la instrumente care seamana mai mult cu unele de tortura decat ondulatoare de par, abia acum 30 de ani am avut, in sfarsit, un ondulator de par profesional, pe curent electric… dupa 3500 de ani, femeile pot in sfarsit sa isi faca bucle perfecte, rapid si sigur. Ultimii 20 de ani au vazut aparitia unor aparate din ce in ce mai performante, astfel incat acum avem si ondulatoare duble sau triple pe langa cele obisnuite.

Poate unul dintre cele mai interesante, un ondulator de par profesional ce functioneaza altfel decat toate celelalte, este BaByliss PRO MiraCurl. Cu inovatii precum o camera ceramica pentru bucle, atentionare sonora (la 8, 10 sau 12 secunde), actionare complet automata si multe altele, BaByliss PRO MiraCurl asigura bucle perfecte, de fiecare data. In plus, puteti seta pana si directia buclelor (in sensul acelor de ceasornic sau invers) sau puteti opta pentru bucle in sensuri alternative, pentru un look mai natural si vioi. Eu l-am intalnit prima data intr-un salon profesional si m-am indragostit pe loc! Odata ce am decis ca nu ma pot lipsi de el in viata de zi cu zi si l-am achizitionat, am observat cat de simplu (chiar distractiv) e de folosit.

Daca doriti o experienta complet noua, un look grozav si bucle perfecte si stralucitoare, vi-l recomand cu toata increderea! Cine stie? Poate cu luna martie care e foarte aproape, il puteti avea ca surpriza de la cineva special! :)