- intrebari directe, raspunsuri sincere si la obiect -

Un produs relativ nou pe piata romaneasca si in recuzita zilnica, uleiul de argan creste din ce in ce mai mult in popularitate. Daca v-ati intrebat ce este, la ce poate fi folosit sau doar doriti sa stiti mai mult despre produsele ce contin ulei de argan, am pregatit un F.A.Q. cu raspunsuri directe si la obiect pentru cele mai des intalnite intrebari.

Ce este uleiul de argan?

Uleiul de argan este produsul obtinut printr-un procedeu complex din semintele copacului numit argan, intalnit doar in Maroc. Desi este cunoscut si folosit de sute de ani de catre locuitorii Marocului, uleiul de argan a intrat recent in vizorul creatorilor de produse cosmetice de lux datorita proprietatilor sale unice. Pe langa intrebuintarile sale cosmetice, este si un ingredient in preparate gourmet din restaurantele selecte.

Ce contine uleiul de argan?

Uleiul de argan isi datoreaza popularitatea unui amestec unic de substante benefice. Printre compusii sai se numara:

- acizi grasi nesaturati esentiali (de care corpul uman are nevoie, insa care nu pot fi sintetizati de el – pot proveni numai din exterior);

- polifenoli (produsi naturali, intalniti in plante, cu efect anti-inflamatoriu, antiseptic, antioxidant si care previn imbatranirea);

- acid ferulic (cel mai comun polifenol, cu efect antioxidant si care protejeaza impotriva radiatiilor UV);

- vitamina E (benefica pentru capilare si piele, cu efect anti-imbatranire);

- carotenoide (protejeaza pielea de radiatiile UV si de activitatea radicalilor liberi, o mentin sanatoasa si sunt folositi chiar si in combaterea artritei);

- steroli (ce ajuta in pastrarea membranei celulare, reduc inflamarea, imbunatatesc procesele metabolice ale pielii).

De cine si pentru ce poate fi folosit uleiul de argan?

Uleiul de argan poate fi folosit de oricine care doreste o piele mai frumoasa, mai tanara si un par mai stralucitor si sanatos. Este des intalnit in produse anti-imbatranire, produse cu efect reparator sau de curatare, sau ca ingredient in creme si sampoane pentru uz zilnic. Este foarte folositor in tratamentul acneii. Pentru ca este un produs 100% natural, daca aveti alergie la alune sau nuci atunci e recomandat sa intrebati inainte medicul, altfel nu are contraindicatii sau efecte adverse.

Care sunt beneficiile uleiului de argan?

In utilizarea pe piele – amestecul unic continut de uleiul de argan hidrateaza pielea, o protejeaza de radiatiile cu efect negativ si radicalii liberi, o ajuta in pastrarea nutrientilor benefici, inlatura ridurile, o curata si o mentine sanatoasa. Este recomandat ca tratament pentru pielea obosita sau daca folositi des produse de machiaj, conferindu-i pielii un aspect mai tanar si natural.

In utilizarea pe par – aceiasi ingredienti benefici pielii ajuta atat parul cat si scalpul. Uleiul de argan netezeste cuticulele firului de par, repara tesuturile degradate, hidrateaza si confera stralucire pentru un par moale si sanatos.

In tratamentul acneii – cercetatori din Bulgaria au dovedit ca uleiul de argan, in amestec cu seminte de susan amelioreaza durerea zonelor afectate, precum si intensitatea producerii de sebum de catre glandele sebacee din piele. De asemenea, participantii la acest studiu au observat o reducere semnificativa in aspectul uleios al fetei.

Pe langa utilizarile mentionate, uleiul de argan este folosit si in tratamentul artritei, reumatismului sau al arsurilor.

Cum trebuie folosit uleiul de argan?

Pentru ca nu are contraindicatii si este complet natural, uleiul de argan 100% poate fi folosit oricand, prin masare in par sau piele. Pentru produsele speciale, ce contin si alte ingrediente, e recomandata urmarea instructiunilor de pe ambalaj.

Pielea/parul nu raman uleioase dupa folosirea uleiului de argan?

Nu. Datorita compozitiei unice, uleiul de argan este foarte rapid absorbit in piele sau de catre par si nu lasa zona uleioasa… este chiar mai bine primit de piele decat cremele normale. Nu blocheaza porii, fiind absorbit si asimilat in totalitate.

De ce sunt produsele cu ulei de argan mai scumpe decat alternativele?

Desi este cunoscut de localnici de sute de ani, uleiul de argan a intrat relativ recent in lumea selecta a produselor cosmetice de lux deoarece procesul de obtinere este extrem de dificil. Cantitatea produsa anual de catre Maroc este mica, astfel incat fiecare picatura de ulei de argan devine pretioasa. Productia anuala a Marocului va creste cu doar 30% pana in anul 2020, ceea ce inseamna ca va fi intotdeauna un ingredient de lux.

Cum se obtine uleiul de argan?

Desi traim intr-o lume industrializata si avansata tehnologic, uleiul de argan poate fi obtinut numai prin procedee manuale. Fructele trebuiesc cultivate, uscate in aer liber timp indelungat, apoi fiecare samanta trebuie separata si decojita manual – toate incercarile de a mecaniza acest proces au esuat. Apoi, daca uleiul este destinat cosmeticelor, semintele raman crude pana in momentul extragerii.

Ce impact are cultivarea la nivel industrial a uleiului de argan?

Arganul are un rol pozitiv in pastrarea zonelor verzi din Maroc, el fiind folosit impotriva avansului desertului. La umbra sa se cultiva alte plante, iar resturile ramase din procesul de extractie devin hrana pentru animale. Aproximativ 2,2 milioane de oameni din regiune (“Arganerie”) acum au locuri de munca stabile si isi pot permite acces la scoli si un trai mai bun.

Ce produse care contin ulei de argan exista pe piata romaneasca?

Din fericire, pe piata romaneasca exista deja o gama larga de produse ce contin ulei de argan – de la creme de zi si sapunuri la sampoane, masti sau tratamente specializate pentru par degradat sau anti-imbatranire.